Ankparadiset

Ankparadiset

A-kullen 2010-04-14

AnkdagbokenPosted by Myskis Sun, May 16, 2010 17:51:27

Så var det dags att presentera årets första kull och det är en minikull från vår silvervita hona Vendela som precis som förra året var först ut med att värpa. Lite oplanerat la hon sig på 2 ägg varav ett var ett lockägg, men jag gav henne 2 av sina kylskåpsägg istället för lockägget och lät henne ruva på 3 totalt.

Säga vad man vill men vår Silvervita är en enormt duktig ruvare och myskmamma då hon lyckades ruva ut 2 underbara blå ällingar av äggen trots ända ner till minus 6 grader i ett oisolerat ruvhus.

Lite bilder följer på de otroligt fina ällingarna som uppfostras mycket väl av sin duktiga och kloka myskmamma.

Ällingarna på bevakad(av beväpnad husse) premiärpromenad ca 2 dagar gamla.

Som brukligt är skall man provbada i dammen, myskanka som man är :-)

Bortsett från premiärpromenaden och provdoppet fick ällingarna och myskmamman vara i en takförsedd nätinhägnad i ca 1,5 vecka då vi har dåliga erfarenheter från förra året när en hel kull togs av elaka fåglar.

Här är ällingarna ca 3 veckor gamla och går sedan en tid fritt i stora ankhägnet tillsammans med sin myskmamma.

De får tidigt lära sig att hitta mat och vatten. Bilden är från premiär promenaden.

När de blivit lite större får de ibland lära sig att ligga själva och vänta på mamma. Avståndet blir större i takt med att de växer till sig.

Lite mer än 3 veckor gamla är man mer nyfiken än rädd för husse då han brukar komma med läckert foder som alla hungriga ällingar bara älskar.

Ca 4 veckor gamla börjar man kunna ana att den blå med lite ljusare ton på huvudet är hona och den med lite mörkare ton en hane. Det syns även på gångstilen då honan trippar sig fram medan hanen har en mer robust och stapplande gång.

Visst är de sötasmiley

/Husse