Ankparadiset

Ankparadiset

C-kullen forts.

AnkdagbokenPosted by Myskis Mon, October 12, 2009 00:42:22

Bland årets 5 kullar så är C-kullen den som slagit oss med störts häpnad. Silken fin kull det blev även om det inte var exakt vad vi förväntat oss. Vår ljusbruna drake Andi parad med vår vackraste blå myskhona Pandora lovade gott redan vid planeringen men vem kunde ana att de bar gener av detta slag.

Resultatet med 3 tvärrandiga (2 myskhonor och en blå myskdrake) har varit precis hur häftigt som helst. Utöver detta har de blå myskhonorna och drakarna visat sig vara väldigt speciella med sin färgton och de är troligtvis vad vissa benämner lilac/blue fawn då det finns en brun underton i det blå.

Sen hade vi förväntat oss lite helbruna myskhonor men fick istället ett gäng mörkfärgade som vi med hyfsat stor säkerhet tror oss veta kallas "rippled" (vågmönstrade!). I grunden ett fenomen som baseras på den bruna färgen och oss veterligen oerhört sällsynt i vårt land.

Kullen har nu gett oss kunskap om att vår ljusbruna drake är en så kallad "barred" (tvärrandig) myskdrake vilket förklarar varför han ser så ovanlig ut. Något mer förvånade blev vi när vår ljuvliga blå myskhona även bar denna genen för det är ju en förutsättning för att det alls skall bli tvärrandig avkomma. En mer häpen blir man över det faktum att båda dolt tycks bära genen "rippled" då den är så ovanlig i Sverige. Hmm, barred och rippled ihop kan i extremt sällsynta fall ge en avkomma som kallas "Loonie" (en mix av tvärrandigt och vågmönstrat) som är så sällsynt att vi inte ens har hittat någon referensbild i hela världen. Bara tanken på att vi har en teoretisk möjlighet att få sådan avkomma i kommande kullar är en hisnande och mycket häftig känsla.

Lite blandade bilder följer från den magiska C-kullen 2009.