Ankparadiset

Ankparadiset

2009-06-11

AnkdagbokenPosted by Myskis Thu, June 11, 2009 21:23:38

Det har varit en intensiv period i ankhagen men nu är en uppdateringav läget på plats inom kort. En kort förhandsrapport följer...

Den tidigt ruvande myskan kläckte fram ett dussin underbara ällingar redan i påsk efter en period av minusgrader, snö och bittert klimat. Lyckan var total när ällingarna skuttade ut ur huset men ruvmamman lyckades ta sig ut ur den tillfälliga inhägnaden och jag släppte ut ällingarna så att de kunde följa henne. Detta skulle jag aldrig ha gjort för det gick 3-4 timmar när jag inte vara på plats och en högst trolig trutflock kalasade upp hela gänget. Bittert, inte en endaste älling klarade sig!

Efter denna incident tog jag tag i uppdelningen i avelsgrupper. Vår bruna myskdrake hade redan funnit vår fina blå hona så det blev perfekt med dem ihop i ett hägn.

Vår blåvita drake fick ta hand om resten av damerna och det gjorde han bra.

För två veckor sedan kläcktes den första kullen med 6 st ällingar från den blåvita draken och en jättefin svart hona. Det blev 4 svartvita och 2 troligt blå ällingar och de är hur fina som helst. Med trutattacken i färskt minne har jag beslutat mig att ha dem inhägnade under och i näthage de första två veckorna. Till helgen skall de få gå fritt under husses övervakande öga och fungerar det bra får de gå fritt även efter helgen.

En ruvande hona i ankhuset blev störd när de nya ällingarna kläcktes och hon ryckte genast in som extramamma till ällingarna.

Ytterligare en ruvande hona i ankhuset ligger dock kvar på en liten men välruvad hög som beräknas kläckas inom de närmaste 6 dagarna.

*Trumvirvel och fanfar*

Den blå honan som är parad med vår bruna drake ligger på en hög om ca 16 ägg och har fått vara helt ostörd i ruvandet. Det bör bli ällingar inom de närmaste dygnen och jag har riggat en webbkamera över nästet. Om inte regnet/fukten slår ut kameran hoppas jag att kunna följa kläckande live. Håll tummarnan u för den här älling kullen kan bli något alldeles extra.

Glömde berätta...

Våra två kvarvarande drakar hade det gott i sina egna avelshagar men jag var ju tvungen att släppa ihop dem igen när de gjort sitt jobb. Helt logiskt blev det en dramatisk kamp(under husses överinseende) om herraväldet och till slut tog den blå draken på sig rollen som "alfahane" i flocken. Nu fungerar det bra men vår bruna drake vill gärna para sig med de honorna som inte ruvar eller pysslar om ällingar och det brukar sluta med en sprintrusch runt hela hagen med en förbannad blå drake i hasorna. Dock inget slagsmål längre för den bruna lyckas alltid slinka undan stilfullt.

Allt blir bättre när fler myskhonor tar plats i ankparadiset.

Återkommer med mer information och bilder så snart jag hinner med.

/Husse